Közbeszólás

Szél Bernadett túl nagyot álmodott

2018. október 02. - KA11

Az LMP 2014-ben nagyot kockáztatott azzal, hogy  nem csatlakozott az Összefogáshoz, de hosszabb távon így jártak jól, önállóan bejutottak a parlamentbe és folytathatták külön utas politikájukat. A következő ciklusban a közvélemény kutatások alapján a parlamenti bejutási küszöb környékén stagnált a párt népszerűsége, belső problémáknak nyoma sem volt. Schiffer András visszavonulása a politizálástól azonban felborította az LMP-n belüli erőviszonyokat. Utólag visszanézve és főleg Sallai R. Benedek kirohanásainak megértésével világossá válik, hogy mi okozta később a párton belüli ellentéteket.

Minden konfliktus forrása Szél Bernadett miniszterelnöki ambíciója volt. A tétet megemelve radikálisan szakított az LMP korábbi stratégiájával és ebben támogatója volt a másik társelnök Hadházy Ákos is. Hogy Szél Bernadett miniszterelnök jelöltsége már akkor is sértette e a párt tagságának egy részét azt nem tudni, azonban amikor az LMP kampánya gyakorlatilag egyszemélyes kampánnyá változott az már biztos konfliktusforrás volt, ahogy Sallai legutóbbi facebookos leveléből tudjuk. A kampány nem sikerült jól, ráadásul problémáikat tetézte, hogy a korábbi harcostárs, Karácsony Gergely mentőövet dobott az MSZP-nek és elvállalta a listavezető szerepét, ezzel elfoglalva az LMP által betölteni kívánt teret.

A párt nem tehetett mást folytatták a kampányt, mert egy visszalépés totális bukást jelentett volna, mivel már hónapokkal korábban megemelték a tétet Szél Bernadett miniszterelnök jelöltségével. Az LMP nyomás alá került, mert a választási rendszer adottságai miatt csak egy ellenzéki jelöltnek volt esélye a Fidesz-KDNP-s jelöltekkel szemben. A baloldali ellenzéki pártok lassan megállapodtak a koordinált jelöltállításban és az LMP hirtelen vert helyzetben találta magát. Más ellenzéki jelöltek mellett nem volt esélye mandátumokat nyerni, ami nélkül nehéz lett volna kormányt alakítani, a visszalépések pedig ugyan e miatt szóba sem kerülhettek. A párton lévő nyomást növelte, hogy a baloldalon már a választás előtt bűnbaknak kiáltották ki, mert nem vett részt a koordinált jelölt indításban.

Ekkor már nyilvánvalóvá vált, hogy hiba volt miniszterelnök-jelöltet állítani. A feszültséget fokozta, hogy Szél Bernadett a párt kongresszusi határozat ellenére tárgyalni kezdet a visszalépésekről. A viszony elmérgesedett a tagság és a vezetés között, az LMP léket kapott álomhajóján pedig egymásnak esett mindenki, egyelőre még csak zárt ajtók mögött. A választások után a két tábor egymást hibáztathatta, hogy nem sikerült jó eredményt elérni, ráadásul az LMP lett a bűnbak a Fideszes kétharmadért is.  A konfliktusokat viszont már nem lehetett zárt ajtók mögött tartani, a párt április óta csak a botrányaival tudja felhívni magára a figyelmet. Ahogy Sallai R. Benedek felborította Hadházy Ákost, úgy borult fel végleg valami az LMP-ben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbeszolas.blog.hu/api/trackback/id/tr9814277555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világít a torony 2018.10.04. 01:29:17

Yó kis szemezgetés a történtekből, van a megállapításokban is ráció. Egyetlen apróság miatt nem teljes. A kokettálás a Jobbikkal kimaradt a felsorolásból.
Valóban sok hibát vétett az LMP vezetése de gondolom, hogy ez a politikai tanácsadóik sara is. Ám egy gondolat nem akar távozni békésen. Mégpedig az, hogy az LMP identitás zavara mögött nekem folyamatosan felsejlik Csillagszemű Máris édes fiának tevékenysége. Persze lehet, hogy rosszul látom....

Világít a torony 2018.10.04. 01:30:05

Yó kis szemezgetés a történtekből, van a megállapításokban is ráció. Egyetlen apróság miatt nem teljes. A kokettálás a Jobbikkal kimaradt a felsorolásból.
Valóban sok hibát vétett az LMP vezetése de gondolom, hogy ez a politikai tanácsadóik sara is. Ám egy gondolat nem akar távozni békésen. Mégpedig az, hogy az LMP identitás zavara mögött nekem folyamatosan felsejlik Csillagszemű Máris édes fiának tevékenysége. Persze lehet, hogy rosszul látom....

incze 2018.10.04. 02:17:25

aztakurva.

őrület, mennyire nem lttok ki a fejetekből.

ami szabad 2018.10.04. 07:22:24

Azért jó néhány pont kimaradt a szösszenetből: egyrészt, az LMP- nél is fel kellett merüljön a kérdés: maradnak -e 5% körüli különutas párt egy olyan rendszerben, mely mára a kádári idők vége felé tapasztalhatónál is keményebb diktatórikus elemekkel rendelkezik, és egyértelműen halad tovább a kijelölt úton a vészbe, vagy fő célkitűzésként, mégiscsak a helyére kell -e tenni a fideszt, ami messze nem a parlamenti patkó 2/3-a ugyebár... Ha ebben nem sikerült egységre jutnia az LMP vezetőségének, akkor azért a létjogosultsága önmagában is megkérdőjeleződik. Hogy Szél vagy Hadházy esetleg a párt háttéremberi követtek-e el nagyobb hibát, az mára mindegy, 22-ben még Peti pénzével sem lesz Parlamenti párt az LMP, saját magát zabálja föl.

2018.10.04. 08:01:11

Az idő azokat igazolja, akik "bűnbaknak" kiáltották ki az LMP-t a koordináció hiánya miatt. Kiderült, hogybizony kemény belső nyomás volt a képviselőkön, hogy ne lépjenek ki, aztán utólag szigorúbban büntették a mégis visszalépőket mint Sallait az abszolút vállalhatatlan tettlegességért. Amikor pedig Szél Bernadett ellen fegyelmit indított Sallai, csak mert más véleménye volt a Sargentini ügyben, az mindennek az alja volt.

Aztán úgye ott van Ungár Péter, akiről eleinte hittem is, meg nem is, hogy hátha tényleg nem az anyja politikáját képviseli, nos a nyilatkozatai alapján egyre inkább bebizonyosodik, hogy de. Arról nem is beszélve, hogy a Momentum táborban történt zaklatásos ügye után az ilyen ember börtönben lenne, debiztosan nem a politikában.

2018.10.04. 08:05:32

Hozzáteszem, pár hónappal a választasok előtt nálam nem volt kérdés, hogy listán az LMP-re, egyéniben a legerősebb pártra szavazok. Az azt megelőző egy évben egyébként is egyre erősödött a párt, otthagyta a DK-t, bíztam benne, hogy az MSZP-t is otthagyja. Abban bíztam, hogy lesz koordináció, a Fidesu bukja még az 50%-ot is a parlamentben, az LMP pedig megerősödve, 15% körüli pártként kormanyt alakít, aminek a megalakítását a baloldal és a Jobbik kívülről támogatta volna, mint kompromisszumos megoldást, minden egyes ügyben meg végre valódi parlamenti vita lett volna. De amit az utolsó hónapokban műveltek, az alapján inkább más pártra szavaztam, és szerintem ezzel nem voltam egyedül, szerintem sokan meg el sem mentek szavazni emiatt.

staropramen 2018.10.04. 08:07:53

Ez vicc.
Már jó régóta minden önállóan induló párt listavezetőjét miniszterelnök jelöltnek nevezik,függetlenül attól, hogy van-e esélye bármire.
Az lmp nevű nyilvánosház maradéka most eladható bűnbakokat keres és hetente talál is egyet.
Szerencsére ez már a végjáték.

morph on deer 2018.10.04. 08:36:12

@Világít a torony:
“Persze lehet, hogy rosszul látom....”

A szemeddel? Te is??
:)

Ebler 2018.10.04. 08:50:27

Az valahol nagyon mélyen megvan még nektek, hogy miről kéne szólnia a politikának, hogy mi kellene legyen egy párt létezésének célja?

Segítek: nem, nem az, hogy bejusson a parlamentbe

A posztból tökéletesen látszik, hogy hol a hiba az LMP-ben: csak és kizárólag az volt a fontos, hogy az LMP-nek jó legyen, hogy az LMP jó helyzetben legyen és ennyi. Hogy van itt közben egy ország, ahol emeberek élnek, akiket képviselnetek kellene, azt pedig magasról leszarjátok.

2014-ben még kényelmesen meg lehetett volna állítani Orbán ámokfutását.
Ha az LMP egy valós ellenzéki párt lett volna, akkor a Fidesz antidemokratikus lépéseit látva egy pillanatig nem lehetett volna vita tárgya, hogy ha egyedül nem lehet legyőzni őket, akkor össze kell fogni a többi párttal, mert az ORSZÁG érdeke ezt kívánja. Nos az LMP leszarta az ország érdekét, ahogy hogy írod is, nekik az számított, hogy ők jól jöjjenek ki a választásból. Nem is csoda, hogy már akkor szétszakadtak.

Idén ez még világosabban látszott, veztő LMP-sek is elismerték, hogy minden fórumukon mindenki hangosan követelte, hogy fogjanak végre össze, de Schiffer és Sallai fenyegetésekkel, zsarolással megakadályozták ezt. Szél és Hadházy bűne annyi, hogy ehhez csendben asszisztáltak, nem álltak nyilvánosság elé Schifferék belső nyomulásával, csak amikor már késő volt.

Az LMP-t senki nem kiáltja ki bűnbaknak, az LMP egyértelműen a legnagyobb bűnös.

Hogy merre mozgatják ezt pártot Schifferék, azt jól mutatja, hogy amíg a Kunhalmi javára visszelépő Kassai Dánielt kizárták a pártból, addig az a zuglói jelölt Barta János - aki maga is beismerte, hogy a Fidesz gyűjtött aláírást a jelöltségéhez - csak egy enyhe dorgálást kapott. Aztán ott van még a vezetésben a Schmidt Máriával egyeztetgető Schmuck Erzsébet, meg az immár Mészáros Lőrinc üzlettárs Ungár Péter, miről beszélünk?

Az LMP nem ellenzéki párt, sose volt az, mára viszont már nyugodtan ki lehet jelenteni azt is, hogy a NER része lett. Átvertek, elárultak mindenkit aki rájuk szavazott és ahogy a posztból látszik, a legcsekélyebb lelkifurdalásuk sincs emiatt.

röf 2018.10.04. 08:59:00

Schiffer kilépéséig volt komolyan vehető valami az LMP.
Széles Berni zöldre kente magát (hogy ilyen pártunk is legyen), de fogalma nincs a hiteles, normális és eredményes környezetvédelmi tennivalókról.
Az atom tagadása mintha kevés lenne ebben a szakmában….
Politikailag meg a „botcsinálta“ a legfinomabb jelző, ami megilleti.
Tényleg tragikus ez az egész “ellenzék”.
És a sajtójuk tolja őket hátulról ezerrel, mintha az lenne az ország érdeke, hogy ez az ellenzék váltsa le Orbánt.
Isten mentsen meg ettől az opciótól mindannyiunkat.

Nincs közöttünk csicska 2018.10.04. 09:36:08

qrvara fontos kerdes hogy van e egyaltalan LMP

senkit nem erdekel

bgp 2018.10.04. 10:05:55

@maxval balcán bircaman: akarod mondani, lassan nem látható az LMP / fidesz határvonal?

Gazz 2018.10.04. 10:09:56

Teljes félreértés. Figyelj, most kellene elővenned azokat a dumákat, amivel a választások után hőzöngtetek, hogy az LMP ez egyetlen, ami növelni tudta a táborát.
Kapísi? Ezt Szél Bernivel értétek el, nem a tahó Sallaival, vagy a kollaboráns schifferrel.
Az új szavazók - köztük én is sajnos - azért szavaztak rátok, hogy megakadályozzátok azt, ami 2014-ben történt. Simán összejöhetett volna, de köszönhetően Schiffer befolyásának, meg az ilyen Sallai féle alvóügynököknek sikerült nem megfelelni az elvárásoknak.
Figyel, nyugodtan süketelj csak, keresd a bűnbakokat, de a közvéleménykutatások világosan megmutatják, hogy mennyire csalódtak bennetek az egykori szavazóitok.
Olvadjatok be a jobbikba, vagy szűnjetek meg, de mindenkinek jobb lenne, ha a szerepeteket inkább a Momentum venné át, mert ti már leszerepeltetek.
Remélem az EP választáson elég csúfosan lebőgtök ahhoz, hogy a pártotokban elinduljon a belső erjedés. A bizakodásra a közvéleménykutatások alapján minden okom megvan. :-DDD

morph on deer 2018.10.04. 10:12:14

“Minden konfliktus forrása Szél Bernadett miniszterelnöki ambíciója volt.”

Nem a miniszterelnökségi ambiciókkal volt baj, hanem azzal, hogy Szél Bernadettből az LMP miniszterelnökét akarták megcsinálni - az ország miniszterelnöke helyett!

Ugyanis teljesen biztos vagyok benne, hogy ha Szél színtelépésekor meghírdeti a totális együttműködést, tekintet nélkül arra, hogy ki kicsoda, akkor igen nagy eséllyel ma másképp nézne ki a politikai térkép.

Botka töketlenkedése és faragatlan, ki-ha-én-nem viselkedése után gyakorlatilag az egész ellenzéki oldal kezdett szétzilálódni, senki nem igazán talált hangot, és ekkor pont jó időben bukkant fel Szél, mint egy új alternatíva, és övé volt a pálya, majdnem egy egész napig, mikor is elkezdödött a ki kivel nem című öntökönlövősdi.

Miniszterelnök nem lehet - és nem is lesz - úgy valaki, hogy azt tartja legfontosabbnak, hogy ki ne támogassa, és nem azt, hogy mit akar tenni egy egész ország érdekében.
Az amúgy sem megy, hogy 5-10%-os támogatottságú párt kizárólagos vezető szerepet vindikál magának, és a vezetőjét legfeljebb ‘követni’ lehet, mert ő nem hajlandó együttműködésre, de azért menjen mindenki utána, ezt nem hiszem, hogy annyira nehéz lehetett volna felismerni.

Szóval szerintem nem önmagában Szél Bernadett jelölése volt s probléma, hanem az ehhez társított szűklátókörű és belterjes gondolkodásmód.
Ehhez társultak még olyan események is, mint Ungár Péter esete Ron Werberrel, az LMP tanácstalansága az együttműködést illetően, na meg Marisunk “baráti” tanácsai arra nézve, hogy véletlenül el ne tévesszék már, hogy melyik bráner az igazi...

Azt meg - gondolom - még mindig nem sikerült felfogni, hogy politikai programnak édeskevés, hogy “mi is hű de nagyon utáljuk Gyurcsányt, istenbizony!” - mert ez mind szép és “kedves az úr előtt”, de az ország szempontjából ez teljesen érdektelen szempont.

Ja, hogy más meg nincs?
Bad luck, folks...

Brigante · http://www.itthonrolszabadon.hu/ 2018.10.04. 10:20:31

@ami szabad: 2018-at írunk, 2022 még messze van! Én kivárom a véleményemmel 2020-t ugyanis, ahogy én látom a belső mozgások szerint akár fel is jöhet az LMP.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos vs Sallai Róbert Benedek olyan belő feszültségeket vitt be a rendszerbe amik kezelhetetlené tették elsősorban a saját helyzetüket.

Az látható számomra, hogy addig míg a prominensek egymást mészárolják, helyben az LMP-sek dolgoznak. Lásd Hatvani bűz, Budapest: Ligetvédőknél, szemétszedés, Miskolc a volt Lenin Kohászati Művek által okozott szennyezések felszámolása, bicikliutak létrehozása, köztéri kukák felújítása. Hogy őszinte legyek ennyi tevékenységet egy másik párttól sem látok!

Kánikula 2018.10.04. 10:26:40

@Ebler: Nem. A DK és Gyurcsány létjogosultságát semmi, semmi nem indokolja. Ha tudná mi jó az országnak, akkor már a politika közelébe sem menne nem, hogy pártot alapítva bejut a parlamentbe.

Az "elkúró" visszatér. Nagyon jó. Minek??

Az MSZP is beáldozhatta volna magát ennyi erővel. A Fidesz regnálása az MSZP és Gyurcsány hibája. Miért gondolják, hogy ők hitelesek és győzhetnek a Fidesz ellen?

Nem azok és nem is lesznek kormányzó párt. Ezért is érthetetlen az LMP nyakába varni bármit is..

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2018.10.04. 12:00:32

Egy idegbeteg tyúkkal kevesebb kotkodácsol majd a magyar politkában ... na bumm, kibírjuk majd valahogy nélküle.

Az már inkább zavar, hogy normális nők szinte nincsenek is a láthatáron. Miért van az, hogy minden politizáló nő előbb-utóbb boszorkánnyá válik? (vagy már eleve az?)

Dread Naughty 2018.10.04. 12:33:06

"Az LMP nyomás alá került, mert a választási rendszer adottságai miatt csak egy ellenzéki jelöltnek volt esélye a Fidesz-KDNP-s jelöltekkel szemben. "

Tudtok nekem mondani egy időpontot, hogy várhatóan mikor álltok le ezzel a rettentő elbazsott önigazolással?
Csak mert kezd nevetségessé vállni.
Kb. olyan, mintha a Fradi-Real Madrid meccs után az "egyenlőtlen szabályokra" és az "elfogult bírók tevékenységére" fognák az eredményt a Fradinál.
mondom ezt úgy, hogy magam kurvára nem vagyok Real rajongó...

Egyallampolgar 2018.10.04. 13:18:19

Hiba?

Miért hiba?

Minden pártnak van miniszterelnök jelöltje amely megmérettetik a parlamenti választáson. Nem értem ezt a felvetést.
Az LMP mindig elutasította a rabló FIDESZt és az MSZmP variációkat.
A baj ott kezdődött, hogy a választások előtt egy évvel nem volt NER leváltó össze ellenzéki együtt működés, majd másfél hónappal a választások előtt Márki-Zay sikere után az LMP vezetése a tagság felhatalmazása nélkül akciózni kezdett. A jobbik nélkül ezek a koordinációk eleve nem ígértek sokat. Az MSZmP pártok is tisztességtelen ajánlatokkal buktatták az együttműködést.
Nem az LMP tehet a 2/3 ról, hanem a kádárista FIDESZ szavazók, a tisztességtelen pártfinanszírozás, a csaló választási rendszer (körzet átrajzolás), a fojtogató média viszonyok.

Egyallampolgar 2018.10.04. 13:24:29

@morph on deer:
Nem értek veled egyet. Az LMP mindig a FIDESZ és GyurcsányMSZP alternatívája akart lenni. Valószínűleg a szavazói is azt várták tőlük, hogy az MSZmP többé ne legyen hatalomba. Persze egy párt ne a választóit kövesse mint a FIDESZ inkább mutasson irányt aztán vagy lesznek szavazók vagy nem.
Összefogásnak, együttműködésnek, visszalépésnek csak teljes ellenzéki fronton van értelme. A Jobbik nem szállt bele. Innentől nem volt értelme. Kár is ezen már rugózni.

morph on deer 2018.10.04. 14:03:03

@Egyallampolgar:
“ A Jobbik nem szállt bele. Innentől nem volt értelme.”

Mert ennek qrvára volt.
Azt meg csak találgatni lehet, hogy meddig akart volna szólózni a Jobbik, ha mindenki más hajlandó lett volna együttműködni.

A helyzet az, hogy elméletben nem a pártnak van érdeke, hanem az általuk képviselt szavazóknak, ugyanis azért vannak. Ha ez nem így van, akkor csak egy (újabb) megélhetési csoportosulásról van szó, aki a politikát csak egyéni karrierépítési lehetőségnek tartja, és magasból tesz a támogatói véleményére.

Mint az LMP, vagy a Momentum, például.
A választók véleménye szerint igenis kooperálni kellett volna, a gyököttagyú vonal szerint meg nem, aztán ez lett.

Az első pillanattól tudható volt, hogy ezt a szemét rendszert csak közös erőfeszítéssel lehet elzavarni, tehát aki elzárkózott az együttműködéstől az egyértelműen csak a parlamenti helyre hajtott, semmi többre.
Ezt felesleges megpróbálni ideologizálni, vagy akár csak megmagyarázni, ez világos, kösz, és ennyire egyszerű.

morph on deer 2018.10.04. 14:14:47

@Kánikula:
“Ezért is érthetetlen az LMP nyakába varni bármit is..”

Senki nem varr semmit, szivi.

Nincs mit, ugyanis.
Az LMP elégedett az orbanizmussal és a NERrel, szépen megtalálta a helyét a rendszerben, és most ott van, ahova való, és azt kapta amit érdemel.
Semmi gond, egészségükre!
Csak ezt felesleges az MSZP meg a DK nyakába varrni(!), az LMP megdolgozott ahelyezéséért.

Amúgy ademokráciák már csak ilyenek. Majd ha nem szavaz senki a DK-ra, akkor nem lesz DK. Vagy bárki.
Addig meg van.

Terézágyú 2018.10.04. 14:20:24

A magyar állampolgárok 90%-a számára szélbernadett az a csaj, aki az óriásplakátokon sorossal van együtt. Semmi több.
És az, hogy semmi több, az az lmp hibája.
Az meg persze, hogy ebből a 90%-ból kb. 80% el is hitte azt, hogy ez a fotosoppos plakát igazi, az meg már másnak a hibája. Tudjuk ki(k)é.

Kánikula 2018.10.04. 14:41:38

@morph on deer: ööö nem tudom jártunk vagy dugtunk korábban? Mindegy is.

Az LMP-t hibáztatták/hibáztatják a kétharmadért, meg ugye elhangzik, hogy a párt érdekeit nézték az ország érdekei helyett nem léptek vissza itt-ott stb.

A DK-nak a létezése is csak Gyurcsányt szolgálja a politikai porondon. Ha az ország érdekeit nézi, akkor nem tér vissza és osztja még tovább az ellenzék táborát.

Gyurcsány/DK pedig ugyanúgy megtalálta a helyét a NER-ben, mert őrá szépen tud a Fidesz negatív kampányt felhúzni.

David Bowman 2018.10.04. 15:06:18

Ha szereti a négercsókot, miért nem költözik Afrikába? Na Afrikát hozza ide.

Egyallampolgar 2018.10.04. 15:47:45

@morph on deer:
"A helyzet az, hogy elméletben nem a pártnak van érdeke, hanem az általuk képviselt szavazóknak, "
Nem értek egyet. A pártnak van víziója, vagy beállnak mögé szavazók vagy nem. Nem kell bárkinek megfeleni. Nem szavazókat kell kiszolgálni. A szavazók majd választanak egy szimpatikus jövőképet.

"Azt meg csak találgatni lehet, hogy meddig akart volna szólózni a Jobbik, ha mindenki más hajlandó lett volna együttműködni. "
? A jobbik megmondta, hogy a végsőkig szólózni fog és ezt meg is tette. Az LMP így is visszalépett kevés helyen. Pedig a választmánya nem engedte volna.

ételizésítő 2018.10.04. 20:31:02

Bernike nem álmodott semmit.
Megélhetési politikus volt mindig is, pénzért eladta az LMP-t a Fidesznek áprilisban.

Ha lenne benne egy mákszemnyi gerincszerűség, nem vette volna át a mandátumát a választás után.
De nincs, csak pénzéhség, úgyhogy még négy évig havi 1-2 millióért mindenkit hátba szúr, akit csak lehet. Ugyanakkora rohadék, mint a gazdája, az egygecigány.

ételizésítő 2018.10.04. 20:34:37

@Zabalint:
"Ungár Péter, akiről eleinte hittem is, meg nem is,"
Sose bízz egy buziban.
Sose bízz olyanban, akinek fideszes az anyja (vagy bármelyik közeli rokona).

Na most itt ez a kettő együtt van.

ételizésítő 2018.10.04. 20:41:03

@Dread Naughty:
Volt már ilyen meccs a BL-ben vagy 23 éve.
Akkor az volt, hogy 45 percig méltó ellenfelek voltunk. Csak a másik 45 percben kaptunk egy 6-ost.
(De igazából vagy 84 olyan perc is volt a meccsen, amit döntetlenre hoztak a zöld aranylábúak, és a 90-ből mindössze csak 6 olyan perc volt, amikor 1-0-ra verte a Real a Fradit. És egy olyan sem, amikor ennél többel verte volna, az 1-0 meg egy Real ellen azért vállalható, nem?)
süti beállítások módosítása